[ГО Народний контроль ]
Головна » 2014 » Грудень » 26 » Зустріч по проблемі енергоосвітлення міста
21:41
Зустріч по проблемі енергоосвітлення міста
Зустріч по проблемі енергоосвітлення міста та розробленій програмі заміни старих світильників типу днат на світлодіодні. Простіше кажучі замість споживання 150 вт місто переходить на 65 вт одного вуличного світильника. Під час обговорення були запропоновані пропозиціі компаніі shreder тернопіль, шефт м.черкаси sheft.com.ua (світлодіодні світильники)
цетрус черкаси cetrus.com.ua (сонячні батареі)

Від директора кп міськсвітла почули загальну кількість вуличних світильників 11000 та шокуючу новину - основна частина світильників на стовбах обленерго, частина на кп електротранс і лише незначна кількість на міськсвітло. Тобто світильники розміщуються на умовах оренди чи щось схоже.
Виступив представник шредер м.тернополь та запропонував власні рішення для освітлення міста на базі провідних європейських технологій.
Виступив представник цетрус черкаси щодо сонячних батарей.
Виступив шефт черкаси щодо власних рішень. Причому мене як громадскість він зацікавив найбільше, тому що це наш місцевий виробник світлодіодних світильників який приносить доход у місцевий бюджет, робочі місця .
Буои небайдужі містяни, які фахово заперечували проти ціни світильників, проти сонячних батарей, мотивуючи це тим, що у нас не достатня сонячна активність для іх роботи. Було зауваження більш практичне - у разі встановлення сонячних батарей виникне потреба у постійному очищенні фотоелементів від запилення та відсутності техніки для цього.
Я, вивчаючи за місяць до даного круглого столу різні рішення дійшов до висновку, що місто потребує освітлення на сонячних батареях з таких причин:
1. Незалежність від єдиноі енергосистеми краіни. Актуально з нашими відключеннями
2. Принцип поставив -забув. Немає потреби у обслуговуванні, окрім можливого пилу на фотоелементах. Але враховуючи висоту стовпа 6 метрів навряд чи пил буде
3. Немає потреби в колодязях, кабелях, блоках управління та лічильниках. Тобто світло включається автоматично при настанні сумерків та працює до ранку.
4. При розміщенні на власних опорах місто відходить від практики оренди стовпів.
5. При середній вартості комплекту 17000 грн з 6м. опорою, акумулятором, датчиком світла місто може замінити при закладеній суммі 117 млн. біля 10000 вуличних світильників.
6. Відсутність рахунків за електроенергію взагалі. Це найбільш вагомий аргумент, місто створює власну автономну енергосистему.
Тепер щодо того де купити сонячні батареі. У киіві працює спільне украінсько-французьке підприємство квазар,
http://www.kvazar.com
яке є найбільш потужним виробником сонячних батарей у європі. У разі чіткоі програми розвитку та зацікавленості, можливо домовитись о виробництві комплектів сонячного освітлення для нашого міста.

Що таке освітлення на сонячних загалом та ціна тут http://www.siriusone.net/index.php…

Мною внесена пропозиція для всіх присутніх - створити робочу комісію для вивчення різних технічних рішень, поіздки на завод та у села та міста, де є освітлення на сонячних батареях для вивчення проблем та переваг.
Пропозиція доопрацьована Юрий Гончаров, підтримана Микола Макуха.
У обговоренні приймали активну участь Ольга Колісник андрій більда, Роман Ганзевич активно долучився після обговорення, фотографував Сергій Слинько .

Планую розробити власну програму освітлення міста та подати на сесію, попередньо основа програми - сонячні батареі
Переглядів: 13447 | Додав: cherkassy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar